Laat je inspireren door stripboeken

Stripboeken bestaan al erg lang. Voor de liefhebbers misschien wel zo lang als ze zich kunnen heugen. Het aantal stripboek-lezers is helaas aanzienlijk afgenomen afgelopen tijd. Dit is voor een groot deel te wijten aan de digitalisering waar we mee kampen. Hoewel minder mensen met hun neuzen in de stripboeken duiken, stripverhalen lezen, zien we stripboeken terug komen in andere dingen. In veel uitingen van creativiteit zien we dit gebeuren, kunst, mode, etc. In dit artikel zullen we een paar van deze vormen bespreken en laten zien hoe je je kan laten inspireren door stripboeken!

Mode

Die inspiratie door middel van stripboeken zien we bijvoorbeeld steeds meer in kleding. Op een festival, in outfits, kunnen we afbeeldingen van Batman tegenkomen. Dit was een tijdje geleden namelijk erg in de mode. Of andere dergelijke strips, cartoon-achtige afbeeldingen. Sinds kort is Star Wars ook weer helemaal ‘hip’, en uit dit zich o.a. ook in de vorm van kledingstukken. Het is ook niet zo gek dat de mode zich laat inspireren door stripboeken. Het is kleurrijk, vrolijk, doordacht samengesteld, leuk te combineren etc. Fragmenten uit stripboeken is bij enkele beroemdheden gespot. Rita Ora heeft bijvoorbeeld een keer een collectie ontworpen voor adidas, geïnspireerd door strip.

Strip wordt ook wel eens gebruikt in carnavalskleding. Kijk hier maar eens of je iets kan vinden in die trant: https://www.carnavals-kleding.nl/. En carnavalskleding kunnen we natuurlijk niet tot mode rekenen.

Kunst

Ook in de kunst zijn de invloeden van stripboeken perfect te verwerken. Officieel is ‘strip’ op zichzelf een kunstvorm, de negende kunstvorm. De negen kunstvormen zijn: beeldende kunst, theater, muziek, dans, architectuur, mengkunst, literatuur, en: strip (bron: wikipedia). Maar er zijn ook veel (andere) kunstenaars die zich hierdoor laten inspireren en het terug laten komen in schilderijen, video’s, beeldende kunst, en ga zo maar door.

Laatst, in het Stedelijk Museum in Amsterdam, heeft een groep kinderen verschillende kunstwerken bekeken en besproken: ‘Between Kids & Art: Roy Lichtenstein’. Roy Lichtenstein is een Amerikaanse popart kunstenaar. Het zijn drie uitvergrootte plaatjes van een ouderwets stripboek.

Add a Comment